Consibio gør det nemt at måle og styre biologiske processer

Consibios modulsystem formår ikke ’kun’ at måle på de værdier som er vigtige for virksomhederne. Systemet kan samtidig styre processer i produktionsprocessen.

Mange virksomheder har en udfordring med at kontrollere og måle biologiske processer. Men Consibio har nu udviklet et modul-system der kan hjælpe virksomheder på alle niveauer og som samtidig er meget brugervenligt.

Det er Emil Jakobsen, Johan Egsgaard Thomsen og Søren Jessen Kjær fra bioteknologi-studiet på Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, som står bag Consibio. Firmaet blev etableret på Aarhus Universitets ORBIT Lab – et studentervæksthus for tech-studerende – i 2017.

Systemet er et værktøj til optimering

Den første spæde idé til Consibio, fik Johan under sin praktik, hvor han fik til opgave at måle og effektivisere på forskellige processer i en biogas-virksomhed. Den idé arbejdede Emil og Søren efterfølgende videre på i deres praktik året efter og på den måde opstod idéen med at etablere et generisk system med byggeklodser, som mere eller mindre kan bruges i alle biologiske produktioner.

Consibios modulsystem formår ikke ’kun’ at måle på de værdier som er vigtige for virksomhederne. Systemet kan samtidig styre processer i produktionsprocessen og opsamle data til efterfølgende bearbejdning:

”Vi har for eksempel en kunde som producerer insektlarver. Og i det produktionsmiljø er det meget afgørende, at der er en helt bestemt temperatur så insekterne producerer mest muligt protein. Så vores system fungerer som en form for klimakontrol, der sørger for at temperaturen, luftfugtigheden og CO2-konc. hele tiden er stabil”, siger Emil, Johan og Søren og fortsætter:

”I vores system er der både en censor som måler temperaturen og en aktuator som styrer temperaturen. Det er med til at gøre det nemt for kunden, som slipper for selv at skulle overvåge og justere vigtige procesparametre – for eksempel temperaturen”.

Kunden er i centrum

Kundernes behov og brugervenligheden er helt bevidst i centrum når Emil, Johan og Søren udvikler moduler til deres systemer:

”Det vi gør anderledes end andre, er vores format. Vi arbejder med moduler, der er ligesom et sæt byggeklodser. Det givers os mulighed for at sætte nogle klodser sammen – ligesom LEGO-klodser - som passer lige præcis til det behov som kunden har”, forklarer Emil, Johan og Søren og pointerer:

”Samtidig kræver det ikke nogen teknisk viden at sætte modulerne sammen. Det er groft sagt ikke sværere end at bygge med LEGO-klodser. Så kunden kan selv gøre det, uden at skulle betale en ingeniør for at gøre det, og de data modulerne indsamler kan kunden se på sin egen mobiltelefon eller iPad”.

Tech-miljø og vigtige netværk

På ORBIT Lab sidder Emil, Johan og Søren i et miljø med andre tech-start ups. Og en af de erfaringer, de har fået med sig er, at netværk er helt afgørende i forhold til at få hul igennem til nye kunder.

Så Emil, Johan og Søren deltager altid i arrangementer på ORBIT Lab, hvis de får en mulighed for at fortælle om deres produkter og gøre potentielle kunder opmærksomme på, hvad de kan og hvordan de kan hjælpe dem med at spare penge.

Projekter der på den ene eller anden måde modtager fondsmidler, har vist sig at være gode kunder for Consibio. Og det er fordi, at man i de projekter tør at tænke nyt og kan se fordelene i Consibios løsninger. Så det er ofte salg til andre underleverandører, der har vist sig at være en god måde at afsætte produktet på.

Værktøjer og økonomien er afgørende

Økonomien er altid en udfordring for entreprenante virksomheder, og sådan var det også for Consibio. For hvis man gerne vil sælge et produkt skal man have økonomi til at producere det, og det er ikke nemt, når man som studerende har en begrænset økonomi. Heldigvis for Consibio har de været dygtige til at søge fondsmidler:

”Vi var heldige, at vi i forbindelse med etableringen af Consibio fik to mikrolegater – på henholdsvis 25.000 og 40.000 kroner - fra Fonden for Entreprenørskab. Det gjorde det muligt for os at købe det udstyr, som var nødvendigt for at komme i gang. Efterfølgende har vi modtaget flere andre legater, som har været afgørende for vores udvikling”, konstaterer Emil, Johan og Søren og understreger også vigtigheden af, at deltage i forløb, der handler om, hvordan man skal begå sig som entreprenør:

”En af de ting der har gjort en forskel for os var, at vi deltog i et ’Boost din business’ forløb, der er en del af projektet ’Entreprenørskab i uddannelserne’. Her var vi både igennem en bootcamp, vi havde hjemmearbejde for og vi deltog i en workshop. Og det var med til at give os nogle meget vigtige værktøjer i forhold til at lykkes med Consibio”.

Valgfriheden er vigtig

Fremtidsdrømmen for Emil, Johan og Søren er, at de alle tre skal arbejde fuld tid i Consibio, når Emil og Søren afslutter deres kandidatuddannelse til sommer. Johan arbejder allerede på fuld tid. Og så er det afgørende for de tre entreprenører, at det skal være sjovt, at være en del af Consibio:

”Vi har valgt at blive selvstændige, fordi det giver os mulighed for selv at bestemme, hvem vi gerne vil arbejde sammen med. Og som selvstændig får du mulighed for at arbejde hele vejen rundt i en virksomhed og se den udvikle sig – det er spændende”, opsummerer Emil, Johan og Søren før de slutter med et par gode råd til andre, potentielle entreprenører:

”Først og fremmest skal man ikke være bange for at smide mange timer i sin virksomhed uden at få noget for det. Man skal være god til at finde ud af, hvad man ikke kan finde ud – og få hjælp til det.  Og sidst men ikke mindst skal man hurtigt teste ens produkt på rigtige kunder, for at finde ud af om det har værdi for dem eller hvad man kan gøre, for at det får værdi”.

Du kan læse mere om Consibio og finde kontaktoplysninger på deres hjemmeside