Simulation som iværksætterfremmende action læringsgreb
Både som entre- og intrapreneur skal man kunne ”sælge” sine ideer og koncepter, f.eks. ved at kunne pitche (præsentere) virksomhedside og -koncepter. Simulering som didaktisk metode sætter de studerendes kompetencer til at handle og præsentere sig selv, deres virksomheder og ideer i centrum. Banduras teori om self-efficacy er det teoretiske fundament for modulet.
Gennem simulering får de studerende mulighed for at afprøve den tillærte viden i praksis, i denne model pitchtræning, med hurtig feedback på deres arbejde i et trygt simuleringsmiljø. Overordnet styrker det de studerendes mestringsevner, kompetencer og self-efficacy som kommende iværksættere.
Ved at sætte fokus på handling og kompetencer, er det målet at tilføre den traditionelle undervisning en udpræget grad af aktiv læring, som er med til at styrke den enkelte studerendes opmærksomhed på læringens aktive/handlingsorienterede dimension, og hermed på egne styrker og svagheder ift. Handlekompetencer.
Samtidigt kan denne form for undervisning flytte de studerendes fokus på produkt og (eksamens)performance, til handling og trial-and-error, fordi simulationen skaber et trygt læringsrum, som samtidig lægger op til, at de prøver sig frem, på baggrund af den opbyggede viden, som de har fra den øvrige undervisning og den konkrete workshop. Dermed øges sandsynligheden for handling, dvs. sandsynligheden for, at ideer bliver til start ups.
Læringsmål for pitchwork shoppen
De studerende får kompetencer i:
- Pitch-teknik, individuelt og i grupper
- Relevant og gennemslagskraftig fremtoning, kropssprog, retorik og stemmeføring, med henblik på bedre pitch og præsentationsevner
- Konstruktion, sammensætningen og opbygning af relevant og to the point indhold i pitch og præsentationer, herunder evne til at fange publikum
- Optimalt, sælge ideen overbevisende og ramme modtageren
Du kan læse mere om forløbets struktur, metoder og mål her (pdf)