Den svære vej fra idé til bæredygtig forretning

Flere års ihærdighed og slid bærer frugt for iværksættervirksomheden Baser, der er ved at skabe et europæisk væksteventyr. Men uden projektet ”Entreprenørskab i uddannelserne” og Studentervæksthus Aarhus var det næppe gået så hurtigt.

Det kræver en særlig tålmodighed og ihærdighed at basere en iværksættervirksomhed på et helt nyt produkt. For først skal forhandlere og siden forbrugere overbevises om, at produktet er værd at bruge penge på. Eller måske skal man gøre forbrugerne interesserede, før forhandlerne bider på. Det tager tid, og det koster mange penge. 

Derfor er Baser, der har designet og producerer en særlig parasolfod, ikke helt i mål endnu, selvom de har været i gang i mere end fire år. Men mållinjen er ved at være i sigte. Kæresteparret Josefine Østerby og Christian Toft Jakobsen, der begyndte Baser i foråret 2014, har stadig gratis rådgivning og lokaler i Studentervæksthus Aarhus, selvom parasolfoden har været inde i 400 tyske butikker i år, og der er lavet aftaler med yderligere 500 butikker i 2019.

2018 blev også året, hvor Baser fandt vej til hylderne i Bauhaus og Silvan herhjemme, og der er ti fuldtidsansatte tilknyttet Basers lokaler i væksthuset. Med den omfattende aktivitet og voksende omsætning ville man forvente, at et offentligt tilbud om gratis lokaler til iværksætteri havde sagt stop. For den type iværksætterhjælp er som oftest forbeholdt nystartede virksomheder med lille eller ingen omsætning.  

- Vi er utrolig glade for vores plads i Studentervæksthus Aarhus, men vi skal naturligvis videre på et tidspunkt. Vi er enige med konsulenterne i væksthuset om, at vi er en bæredygtig forretning, når de store kæder genbestiller vores parasolfod. Så er det tid at finde vores egne lokaler, siger Josefine Østerby.

Sparede 900.000 kroner

Josefine er alene på kontoret, da kæresten og forretningspartneren Christian er på rundrejse i Tyskland for at lukke nogle aftaler for næste år. De to har de sidste år bygget virksomheden op med en god portion slid og nøjsomhed. De bor begge på kollegium tæt på, da Christian fortsat studerer, og med de gratis lokaler til virksomheden er gevinsten til at få øje på.

- Vi har nok sparet i omegnen af 900.000 kroner om året, fordi vi har kunnet bo på kollegium, og fordi vi har haft gratis lokaler til virksomheden. Det har i sagens natur haft en enorm betydning for vores succes. Alternativt skulle vi have fundet investorer, der ville satse beløb i den størrelsesorden på vores produkt, og den proces ville have taget meget af den tid, vi i stedet har kunnet bruge på at opbygge et marked og udvikle vores produkt, siger Josefine. 

Den gratis plads i Studentervæksthus Aarhus er en konsekvens af projektet ”Entreprenørskab i uddannelserne”. Christian studerer på Aarhus Universitet, og projektets konsulenter hjælper med til at gøre Baser til en bæredygtig virksomhed. 

Opfundet af Josefines far

Josefine og Christian kastede sig ud i projektet i foråret 2014. Det var Josefines far, der havde fået ideen til en parasolfod i kraftig plast, der med et særligt låsesystem passer til alle parasoller, og hvor ballasten udgøres af sandsække, så den er langt lettere at flytte og opbevare end de vanlige i beton og stål.

De første år blev brugt på at produktudvikle, og med opsparinger, arveforskud og et mikrolegat fra Fonden for Entreprenørskab lykkedes det i begyndelsen af 2016 at bestille de kostbare støbeforme hjem fra Kina. De fandt hurtigt ud af, at det var en nødvendighed at få produktet produceret i Danmark, fordi der var brug for en hurtig responstid på produktet.

- Byggemarkederne ønsker ikke at ligge inde med store lagerbeholdninger, så de skal kunne genbestille hurtigt, når behovet er der. Fra Kina vil der gå en måned, og så er sommeren måske forbi, mens støberiet i Randers kan levere i løbet af få dage, siger Josefine.

Voksende succes i Europa

Da Christians far bor i Tyskland og Christian selv er velbevandret i tysk, valgte de at satse stort på det tyske marked. Det har efter et par års rejsen rundt og banken på døre resulteret i aftaler med to af landets største byggemarkeder, så Basers parasolfod i 2019 vil være at finde i 900 butikker i Tyskland. Men i dag er Baser også at finde i vigtige butikskæder i både Danmark og Spanien.

Det har været nogle hektiske år, og arbejdet blev i 2017 belønnet med både en designpris og en iværksætterpris. Dagligdagen i Studentervæksthus Aarhus og samarbejdet med konsulenterne i ”Entreprenørskab i uddannelserne” har spillet en stor rolle. Fælles frokost og fredagsbar i væksthuset har også affødt mange gode ideer og kontakter.

- Vi har opbygget et virkelig vigtigt netværk her. Både gennem konsulenterne og de andre virksomheder i huset. Med det netværk har vi kunnet etablere et advisory board, der sideløbende med vores bestyrelse har udviklet forretningen. Det var næppe sket, hvis vi havde siddet for os selv i et industrikvarter, siger Josefine.

Læs mere om Baser

FAKTA: Entreprenørskab i uddannelserne

Projektet blev skudt i gang i oktober 2016 og løber foreløbig til oktober 2019. Målet er, at flere studerende i fremtiden får virkeliggjort deres iværksætterdrømme og starter egen virksomhed for at øge væksten i Region Midtjylland. Fremgangsmåden er bl.a. at tilrettelægge undervisningsforløb, der matcher de enkelte iværksætterdrømme og øge fagligheden blandt underviserne på iværksætteri. 

Uddannelsesinstitutionerne Aarhus Universitet, Erhvervsakademi Aarhus, Erhvervsakademi Dania, Erhvervsakademi MidtVest, Aarhus Maskinmesterskole og VIA University College er med i projektet.

Projektet støttes af Region Midtjylland, Den Europæiske Socialfond (ESF) og de ni største kommuner i Region Midtjylland, herunder Aarhus. Det samlede budget for de tre år har været 41 millioner kroner.

FAKTA: Studentervæksthus Aarhus

Studentervæksthus Aarhus har eksisteret siden 2009. Huset er Aarhus Universitets største iværksætterfællesskab med lokaler og rådgivning til de studerende, der ønsker at arbejde med iværksætteri sideløbende med deres studier.
Husets drift finansieres af midler fra bl.a. Region Midtjylland og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling (EFRU).

Mere info: eiu.dk

Kontaktperson: Signe Trier Mogensen, event og marketing, Studentervæksthus Aarhus, tlf. 60 22 19 44 / mail signetrier@au.dk

Artiklen er skrevet af Thomas la Cour, Din Journalist

 

Læs også