Runik Solutions udvikler en løsning til renere byer 

Runik Solutions kan, baseret på gas-niveauer, identificere hvornår affaldscontainere vil begynde at lugte dårligt

Runik Solutions har udviklet et redskab, som kan identificere, når affaldscontainere begynder at lugte dårligt. Den første prototype er allerede blevet placeret i affaldscontainerne på genbrugsstationen i Horsens. 

Når vi går rundt i byerne om sommeren, kender de fleste oplevelsen af, at passere en fælt-lugtende affaldscontainer. I forbindelse med at danske somre bliver varmere, er udfordringen med den dårlige lugt noget de danske kommuner og affaldsvirksomheder meget gerne vil løse - til gavn for indbyggerne og turisterne i byerne.   

To studerende fra VIA University Collage Campus Horsens har udviklet en løsning til de fælt-lugtende affaldscontainere. Cristian Russu, nuværende studerende, og Edoardo Nikolov, som er en færdiguddannet studerende fra VIA Software Engineering, er grundlæggerne af Runik Solutions. 

Runik Solutions har udviklet et apparat, som baseret på gas-niveauer kan identificere, hvornår affaldscontainere vil begynde at lugte, og hvornår disse containere skal tømmes. Baseret på data fra Runik Solutions apparat kan de lokale affaldsvirksomheder nemlig indsamle affaldet i god tid.

Runik Solutions tester en prototype

På nuværende tidspunkt tester Runik Solutions deres første prototype. Prototypen er et batteridrevet apparat, som Runik Solutions har placeret inde i affaldscontainere på genbrugsstationen i Horsens. Apparatet måler koncentrationen af bestemte gasser i luften og sender disse informationer videre til en platform, som efterfølgende viser de indsamlede data.

Platformen er under udvikling og skal med tiden kunne indsamle tilstrækkeligt data til at kunne forudsige, præcis hvornår affaldscontainerne vil begynde at lugte og derfor skal tømmes       

En unik løsning

Runik Solutions måling af gas-niveauer og monitoreringssystemet over gasserne er det første udviklingsprojekt af sin slags i Danmark. Cristian Russu forklarer, hvorfor løsningen er unik:  

”I øjeblikket benytter affaldstransportvirksomheder sig af en monitoreringsløsning, som optimerer ruterne og indsamlingen af affald baseret på, hvor fulde containerne er. Men det løser ikke problemet med fæle lugte fra affald eller fra beskidte containere. Runik Solutions tilbyder monitorering af lugt som kan gøre det muligt for operatører at tømmer eller rengøre containerne, så snart der er behov for det”, siger Cristian Russu.

Bachelorprojekt blev til et innovationsprojekt

Ideen til løsningen kom oprindeligt fra afdelingen for affald og genbrug i Horsens Kommune. Kommunen præsenterede problemet omkring de dårligt lugtende affaldscontainere for studerende på VIA Campus Horsens og Cristian Russu og Edoardo Nikolov besluttede at tage udfordringen op og skrive deres bachelorprojekt med udgangspunkt i problemet. 

Eduardo Nikolov og Cristian Russu har, selvom de begge er (har været) studerende på Software Engineering-uddannelsen, to forskellige profiler. Eduardo er specialiseret inden for fastlagte systemer, og arbejder hovedsageligt med udviklingen af selve Runik Solutions fysiske apparatet Cristian er specialiseret i data-ingeniørarbejde og fokuserer på at udvikle den platform, som på sigt skal kunne lave forudsigelser baseret på de indsamlede data.  

Arbejder videre i studentervæksthuset

Efter at Cristian og Eduardo har afleveret deres bachelorprojekt, har de valgt at arbejde videre på at udvikle Runik Solutions i VIAs studentervæksthus. Her har de deltaget i forskellige start up-programmes og de har fået rådgivning og sparring både fra studentervæksthusets ansatte og de andre entreprenante virksomheder i studentervæksthuset.

”Det at være en del af studentervæksthuset og Vitus Bering Innovation Park har været en stor fordel for vores projekt. Vi har vores eget kontor, hvor vi kan arbejde på projektet, og opbevare materialer og hardware til vores prototype. Derudover er vi også kommet i kontakt med rådgivere, som har hjulpet os med juridiske råd om, hvordan man starter en ny virksomhed. Vi har også deltaget i networking events om, hvordan vi skal arbejde med vores marketing strategi og føre regnskab i vores virksomhed”, forklarer Cristian Russu.        

Teknologien kan anvendes i andre industrier

I øjeblikket arbejder Runik Solutions med at optimere batteriet, som monitorerer gas-niveauerne i apparatet samt videreudvikling af deres data platform. Teknologien retter sig med affaldsindustrien, men på sigt kan det anvendes i flere forskellige industrier. 

”Vores mål er at indsamle på meget data som muligt og i fremtiden gøre det muligt at kunne underrette affaldsvirksomhederne før affaldscontainerne begynder at lugte. Når vi har indsamlet nok data, så kan vi udvikle en forudsigelsesmodel. Ud over dette kan vores produkt blive benyttet i andre industrier, som har et behov for at få et digitalt system til måling af gas-niveauer som for eksempel mad eller transportindustrien”, slutter Cristian Russu.  

Fakta

Du kan læse mere om Runik Solutions på runiksolutions.dk

Hvis du har spørgsmål omkring virksomheden, kan du sende dem en mail på admin@runiksolutions.dk

Runik Solutions har kontorplads i VIA Studentervæksthus Campus Horsens, et iværksættermiljø finasieret af projekt Entreprenørskab i uddannelserne, Den Europæiske Socialfond, Horsens Kommune, Region Midtjylland og VIA University College. 

 

Læs også